Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Met de inzet van SEO verbeter ik de organische zichtbaarheid van websites. Door een goede technische basis, ijzersterkte content en de opbouw van autoriteit wordt ook jouw website beter vindbaar in Google.

Irma Rietjens

Freelance SEO-specialist

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimalization waarbij websites worden geoptimaliseerd om betere organische (niet-betaalde) posities binnen zoekmachines als Google te bemachtigen. Om SEO succes te behalen is een website grofweg afhankelijk van drie pijlers:

1. Techniek

Een website moet technisch zo opgebouwd zijn dat deze voor zoekmachines goed geïndexeerd (gelezen) kan worden. Een goede technische opzet is de basis: je kunt ijzersterkte content hebben maar wanneer er blokkades zijn in techniek gaat deze content nooit goed scoren in Google.

Technische SEO aspecten zijn bijvoorbeeld: (volgbare) linkstructuren, de juiste canonicals en een goede xml.sitemap. Daarnaast zijn er technische opties om content begrijpelijker te maken voor zoekmachines, zoals de implementatie van structured data.

2. Content

Geoptimaliseerde SEO-content zorgt ervoor dat Google weet wat waar je website of pagina over gaat. Zo kan de website gematcht worden aan relevante zoekopdrachten.

Content schrijf je enkel nooit vóór een zoekmachine: de content is voor een bezoeker, en je optimaliseert voor de zoekmachine. Naast de content die voor gebruikers te zien is, zijn content aspecten zoals meta titles, meta descriptions, anchorteksten, etc. van belang om zoekmachines te helpen begrijpen waar je content over gaat.

3. Autoriteit

Autoriteit gaat over de waarde van een website en is met name afhankelijk van het aantal kwalitatieve links naar je website. Daarnaast speelt interne linking een belangrijke rol bij het verdelen van de waarde over een website.

Het is een samenspel van de bovenstaande facetten om websites te optimaliseren voor zoekmachines. Goede SEO bestaat dus altijd uit alle drie de elementen.

Werkwijze SEO

De werkwijze van een SEO traject is afhankelijk van de website: betreft het een nieuwe website en is er nog niet veel aan SEO gedaan, komt er een nieuwe website waarbij een goede SEO migratie belangrijk is of starten we met een website waar de SEO basis al goed staat? Hoe dan ook; het doel is om organische vindbaarheid te vergroten door de website te optimaliseren voor zoekmachines. Onderstaand voorbeelden SEO werkzaamheden:

 • Analyse huidige organische performance

 • Technische analyse van domein

 • SEO-content creatie of optimalisatie

 • Analyses om potentie in kaart te brengen. Denk daarbij aan zoekwoordanalyses, concurrentieanalyses, etc.

 • Backlinkprofiel optimaliseren en uitbreiden

 • SEO migratiebegeleiding

SEO is geen quick fix. Continue zijn zoekmachines en je concurrenten zich aan het ontwikkelen. Stilstaan zorgt voor achteruitgang. Daarom is het belangrijk om structureel aandacht te besteden aan SEO.

Freelance SEO Specialist

Zoek je hulp bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines? Als Freelance SEO specialist help ik organisaties om websites beter te laten presteren binnen zoekmachines. Dit kan ik volledig voor je uit handen nemen of we pakken het samen op. Geen vaste pakketten, we passen de aanpak aan op wat het beste werkt voor jou. Kennis maken? Dat kan uiteraard vrijblijvend, digitaal is prima en koffie is niet nodig.

Voordelen SEO

Het grootste voordeel van SEO is natuurlijk het realiseren van verkeer. Maar wanneer SEO op een structurele wijze wordt ingezet, zijn er meer voordelen:

 • Omdat een organische resultaat het antwoord is op een zoekopdracht, is het verkeer dat hieruit voortkomt super relevant.

 • Investeren in SEO is duurzaam. Het is een kanaal waar je voor de lange termijn op inzet.

 • Je bent niet afhankelijk van mediabudget.

 • Het gaat allemaal om je concurrentie voor zijn. Daardoor krijg je inzicht in wat er speelt in de markt.

 • Door zoekwoordenonderzoek weet je precies waar jouw doelgroep naar op zoek is. Hierdoor leer je je doelgroep beter kennen maar kan het ook zorgen voor nieuwe business kansen.

SEO training

Wil jij of team meer leren over SEO? Ook dat kan. Ik vind niks leuker dan kennis delen om zo mensen en organisaties verder te helpen. Ik bied verschillende SEO trainingen aan:

 • SEO copy training
 • SEO zoekwoordanalyse training
 • 1 op 1: SEO training op maat

Waar wil jij meer over leren? Stuur me een bericht en we bepalen samen hoe ik je het beste kan helpen.

Tevreden klanten, daar word ik blij van

Wij zijn ontzettend blij met Irma! Ze heeft ons vanaf het begin geholpen goed inzicht te krijgen in onze data. Daarnaast komt ze continue met verbeterpunten en heeft ze ons geholpen prioriteiten te stellen op basis van onze bedrijfsdoelstellingen. Ook past ze ontzettend goed in ons team, is ze gezellig en voelt ze dezelfde passie voor onze missie als wijzelf. Kortom, krijg je de kans om met haar samen te werken, meteen doen!

Lieke Danenberg , Co-founder This is ELFIN

Wil je zichtbaarheid zijn in de zoekresultaten van Google, dan kan ik je Irma Rietjens van harte aanbevelen. Ze is een ervaren online marketingspecialist met kennis van zowel het technische als het tekstuele aspect van SEO & SEA. Het complete plaatje dus! Irma is iemand van afspraak is afspraak. Ze is gedreven, schakelt snel, levert kwaliteit en heeft vaak aan één woord genoeg. Een prettige samenwerking, die wat ons betreft nog lang niet stopt!

Puck Aerns, Eigenaar communicatie bureau Strooploos

Al langere tijd werk ik met Irma samen. Haar strategieën die ze vervolgens vertaalt in schaalbare en behapbare projecten hebben hun vruchten afgeworpen. Kwalitatieve marketing. Van géén organisch verkeer naar een ruime meerderheid. Van tientallen bezoekers per maand naar duizenden.  Haar ervaring van zowel klant- als bureauzijde werkt erg prettig. Ze begrijpt uitdagingen en helpt deze op te knippen in concrete to-do’s om nooit het einddoel uit het oog te verliezen.

Remmelt van Tol, digitaal strateeg Griepalert.nl

Klaar voor online groei?

Laten we kennismaken en vertel me wat jouw online ambitie is. Dan gaan we deze samen waarmaken.